test de rationament

Ce este un STJ- Situational Judgement test ?

Ce este un test de raționament?

De ce folosesc companiile testul de raționament -evaluare situațională în procesul de recrutare?

Adesea abreviat ca STJ-Situational Judgment Test, testul de raționament sau analiză situațională este un test psihologic care măsoară comportamentul și atitudinea unui individ față de scenariile legate de muncă. Acest test este util in evaluarea modului în care individul abordează situațiile întâlnite la locul de muncă.
Aceste scenarii reflectă aspectul real al unui loc de muncă și solicită persoanei să evalueze care este cel mai eficient mod de acțiune necesar în cazul în care se va confrunta cu unele dintre posibilele situații sugerate.

Ce măsoară un test de raționament sau evaluare situațională?

După cum sugerează titlul, un STJ nu se bazează deloc pe cunoștințele acumulate; STJ evaluează modul în care un candidat își poate folosi experiența pentru a lua o decizie de moment și de a face apel la judecată. Studiile de apreciere situațională măsoară aptitudinile și comportamentele indivizilor în situații legate de muncă, cum ar fi aptitudinile IT, bunul-simț, comportamentl non-academic și inteligența practică. Folosind STJ, recrutorii pot evalua următoarele aspecte:

Luarea deciziilor-la toate locurile de muncă angajații sunt puși în situația de a lua decizii. Uneori, pot fi decizii dificile și adesea sub presiune temporală și/sau în condiții de stres. Angajatorii trebuie să știe că persoanele pe care le angajează sunt suficient de competente pentru a lua decizii bune în toate situațiile.

Rezolvarea problemelor-abilitatea de a evalua cu precizie o problemă și de a ajunge în mod eficient la o soluție excelentă: rezolvarea problemelor, găsirea de soluții sau identificarea ideilor creative. Angajatorii caută abilități analitice, gândire critică.

Abilități interpersonale-abilitatea de a comunica cu alte persoane și de a lucra eficient cu ele este considerată o competență cheie. Majoritatea locurilor de muncă solicită angajaților să lucreze într-o echipă și/sau să interacționeze cu alte persoane.

Competențe organizaționale– abilitatea de a-și organiza acțiunile și munca în funcție de constrângeri (timp, rezultate, obiective, bani, resurse).

Exemple de întrebări pentru testul de raționament sau evaluare situațională

“Tocmai ași avut întâlnirea lunară iar managerul de departament v-a lăudat pentru munca dvs. și vă simțiți mulțumit de rezultatul revizuirii. Sunteți, de asemenea, încântat că nu a observat că încă nu puteți utiliza una dintre aplicațiile IT necesare pentru rolul dumneavoastră. Până acum, ați fost în măsură să cereți unui coleg să facă acest lucru pentru dumneavoastră. Știți că acest lucru trebuie îmbunătățit, dar aveți doar încă 6 săptămâni în această plasare. Ce măsuri ați lua?
1. Sunteți încântat de laudele primite și de feed-back-ul pozitiv din partea managerului dumneavoastră. După întâlnire aranjați împreună cu colegul dumneavoastră să vă ofere instruirea necesară de care aveți nevoie, astfel încât să vă puteți îndeplini în mod eficient atribuțiile aferente postului pe care îl ocupați.
2. Recunoașteți că utilizați timpul altor persoane și sunteți necistit atât cu dumneavoastră cât și față de managerul de departament. Vă faceți timp pentru auto-îmbunătățire și pentru a dobândi abilitățile necesare.
3. Vă concentrați pe laudele primite și planificați să evitați în viitor sarcinile din acele zone unde aveți deficiențe, evitând astfel expunerea negativă.
4. Îi spuneți managerlui dumneavoastră că sunteți recunoscător pentru laude, dar simțiți că aveți nevoie de mai multă pregătire în domeniul sistemelor informatice.”

Beneficiile unui test de raționament sau evaluare situațională:

  • Triați 50-70% dintre candidați utilizând un test de evaluare situațională ca instrument de selecție al recrutării.
  • Utilizarea scenariile de muncă reale vă oferă o mai bună înțelegere a modului în care candidatul poate performa la locul de muncă și puteți obține astfel o perspectivă asupra tendințelor comportamentale.

Aceasta este o metodă de selecție deosebit de bună pentru cei cu experiență puțină, sau chiar pentru cei fără experiență, cum ar fi proaspeții absolvenți, deoarece oferă un criteriu eficient de evaluare al potențialului lor de muncă și etică.
Opinia candidatului cu privire la scenarii specifice
Dovezi ale modelului de decizie ale candidatului
Procesul gândirii și abordarea candidatului pentru rezolvarea problemelor

De ce folosesc companiile testul de raționament – evaluare situațională în procesul de recrutare?

Pentru angajatori, acest stil de testare este o modalitate foarte eficientă de a selecta potențialii candidați performanți și puternici dintr-un grup mare de pretendenți – oferindu-vă un „instantaneu” rapid al performanței individuale de muncă și etică, astfel încât să puteți filtra rapid persoanele considerate nepotrivite în cadrul companiei.
Foarte mulți angajatori folosesc tesetele de evaluare situațională în timpul etapei de recrutare, în special pentru proaspeții absolvenți. Acestea sunt deosebit de frecvente dacă un angajator are un volum mare de candidați care solicită o funcție sau dacă recrutează pentru această funcție în mod regulat.

Dacă sunteți un profesionist în domeniul resurselor umane sau de recrutare care caută să îmbunătățească procesul de selecție în cadrul companiei dumneavoastră, încercați testele de evaluare situațională online ale Skillsarena.

Comsharexperience.ro/contact/paniile inteligente utilizează instrumente și tehnologii inteligente pe tot pracusul procesului de Talent Acquisition și Talent Management.

SharExperience, ca reprezentant unic în România a Skillsarena Corporate, vă pune la dispoziție cele mai performante teste psihometrice online, ca instrumente în procesul de Talent Acquisition și Talent Management, cu scopul de a vă ajuta să priviți dincolo de experiența candidatului și să măsurati incă de la început personalitatea și potențialul de performantă a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *